A Magyarország térképen Budapest és a Balaton között, félúton kéklik a Velencei-hegység lábánál elnyújtózó bársonyos vizű Velencei-tó, a Balaton és a Fertő-tó után hazánk harmadik legnagyobb természetes tava. A 26 km2-es sekély vizű tó hossza 10,5 km, átlagos szélessége 2,4 km.  A Velencei-tó kiemelt üdülőkörzet, ahol a városi forgatagból érkező csakúgy, mint a változatosságra vágyó vidéki vendég aktív kikapcsolódással töltheti szabadidejét.

Gárdony, a tó legnagyobb települése a déli parton fekszik, területe 6260 hektár, lakossága 9000 fő. Elnevezése személynévből ered, lakott helyként 1424-ben említi okirat először. 1989. március 1-jén emelték városi rangra.

Három, némileg eltérő arculatú városrészből áll:

  • Gárdony városias településrész, széleskörű kereskedelmi, és kulturális szolgáltatásokkal,
  • Agárd kertváros jellegű, sok hétvégi házzal és idegenforgalmi létesítményekkel,
  • Dinnyés csendes, természeti értékekben gazdag, az ökoturizmus célpontja.

A város különleges kincse az 58 fokos termálvíz, mely az agárdi Bika-völgyben fakad. A helybeli öregek elbeszélése szerint a pásztorok is ismerték a völgyben fakadó víz jótékony hatását: észrevették, hogy azok a bivalyok termékenyebbek, amelyek többet időztek a Bika-völgyi vizes-saras kopolyákban (kopolya=az állatok itatására szolgáló gödör). Egy ilyen kopolya alatti vízlencséből táplálkozik az Agárdi Termál- és Gyógyfürdő, amely a megyében egyedülálló gyógy-szolgáltatásokat nyújt. Vizének gazdag ásványi anyag tartalma elsősorban mozgásszervi és nőgyógyászati betegségekre gyógyír.

A szabadidő tartalmas eltöltésére számos lehetősége nyílik a Gárdonyba érkezőnek: fürdőzés, wellness- és sportprogramok, kulturális-, zenei rendezvények, bakancsos- és kerékpártúrák várják a Vendégeket. Érdemes megkóstolni a helyi gasztronómiai specialitásokat, jellegzetes hal- és vadételeket, valamint a különleges gárdonyi cukrászterméket: a "Gárdonyi Krémest"

A strandolást kedvelők számára Magyarország egyetlen szikes tavának selymes vize nyújt felüdülést. A napsütéses órák magas számának köszönhetően a tó hőmérséklete kellemes, a biztonságos, játszóterekkel felszerelt strandok a kisgyermekes családok számára különösen kedvező feltételeket nyújtanak.

A sportkedvelőket számos vízisport-lehetőség várja: vitorlázás, kajak, kenu, evezés, és a látványos sárkányhajózás, de a halászatnak, horgászatnak is nagy hagyománya van a halban gazdag nádországban. A vízre egész évben jönnek a horgászsport szerelmesei. A velencei-tavi nádszigetek útvesztőiben és a nyílt vízen szinte egész évben csónakok ringnak, sétahajók járnak. A gárdonyi kikötők mólóiról minden időben csodálatos panorámát nyújt a tó és a szemben fekvő Velencei-hegység.

Az agárdi Parkerdő és szabadidő központ sportlétesítményei és pihenőparkja a sport-rekreációt kedvelők bázisa.  A Parkerdő játszóteréről nyári eső után nem ritka látvány a réten sétáló gólya. Itt rendezik meg minden évben a Nemzetközi Hőlégballon Találkozót. 

Dinnyés nyugati határában helyezkedik el a Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület, mely a Natura 2000 része. Mindkét terület a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik. Nagyobbrészt nádassal borított vadvízországban számtalan védett növény- és állatfaj él. A Duna-Ipoly Nemzeti Park fennhatósága alá tartozó táj egy része csak vezetéssel látogatható. 

Gárdony kulturális örökségére is méltán büszke, hiszen 1863-ban Agárdpusztán született az Egri csillagok szerzője: Gárdonyi Géza (1863-1922). Az író emlékkiállítása a Gárdonyi Géza Emlékházban tekinthető meg.

Jellegzetes tájékozódási pontok a Városban álló katolikus és református templomok égbe magasló, messziről hívó tornyai. A templomokat kis parkok övezik.

A turizmus a térség meghatározó kitörési lehetősége, jelentős multiplikáló hatása van. A minőségi és innovatív turisztikai szolgáltatások fejlesztése hozzájárul a térség gazdasági szerkezetének átalakításához, fejlesztéséhez. A turizmusból származó jövedelem erősíti a helyi gazdaságot, ezáltal hozzájárul az életminőség javításához.

Gárdony a főváros irányából érkező vendégek számára kiemelt célpont, a Velencei-tó meghatározó városa. A turistaforgalom megfelelő színvonalú kiszolgálására rendelkezésre állnak szálláshelyek, a szabadidő igényes és színvonalas lehetőségeire pedig számos szolgáltatás biztosított.

A város kereskedelmi és szolgáltató hálózata jól kiépített. ABC-áruházak és több iparcikk-üzlet várja a vásárlókat. Számos étterem, vendéglő és csárda, különböző kategóriájú hotel, motel, panzió, kemping, jól kiépített strandok állnak a pihenni vágyók rendelkezésére.

A város egészségügyi ellátottsága magas színvonalú. Mind a három városrészben könyvtár szolgálja az olvasni, művelődni vágyó állandó lakosokat és üdülőket. A Gárdony Galéria 1993. óta közel kétszáz művész bemutatkozására adott eddig lehetőséget.

A településen négy napköziotthonos óvoda működik, két általános iskolában folyik az oktatás, s az egyik iskolában a gimnáziumi képzés is biztosított. A széleskörű szociális ellátás érdekében önálló intézményként Szociális Szolgálat üzemel.

Gárdony város fejlődését, az itt lakók életkörülményeit a jövőben is elsősorban a térség üdülőterület-jellege és ebből adódóan az idegenforgalom határozza meg, s egyre inkább erősödik közigazgatási szempontból is körzeti szerepe.

Gárdony Város Önkormányzata az elmúlt években számos fejlesztési, beruházási projekteket hajtott végre saját önerejének biztosítása, valamint támogatások igénybevétele mellett. Ezen sikeresen megvalósított beruházások előkészítése, megvalósítása, eredményeinek fenntartása és működtetése az önkormányzat feladata. A projektek mind, vagy egy konkrét probléma megoldására irányultak, vagy egy adott helyszín, adottság kihasználását tűzték ki célul.

Gárdony Város Önkormányzatának célja a város meglévő turisztikai adottságainak és értékeinek fejlesztése, megőrzése és bemutatása. A projekt keretében tervezett fejlesztések e célt szolgálják. A "Gárdonyi kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése" projekt megvalósítása szorosan kapcsolódik az önkormányzat városfejlesztési, oktatási, kulturális és sportfelügyeleti funkcióinak megerősítéséhez.