Kerékpáros szolgáltatások

Gárdony Város Önkormányzata beruházásában, 2014 májusában – a KDOP-2.1.1/B-12-2012-0066 azonosító számú, európai uniós forrásból finanszírozott projekt keretében – befejeződött a Velencei-tó déli part kerékpárút 1. szakasz (7. számú főút – 6213. jelű útcsomópontja - Gárdony, Szigony u. között) építése.

Azonban projekt eredményeképpen létrejött modern kerékpáros infrastruktúra használatának lehetősége mellett, a kerékpárosok kényelmét további ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásokkal is szeretnénk biztosítani.

Ennek keretében a kerékpárosok szervizszolgáltatásokat (műszaki mentés, helyszíni segélyszerviz; műszaki szaktanácsadás; túravezető; túraajánló; cserekerékpár igénybevételének lehetősége; alkatrészek, kerékpáros kiegészítők- és ruhák megvásárlásának lehetősége; segélycsomag elérés; elsősegélynyújtó felszerelés elérése), valamint kiegészítő szolgáltatásokat vehetnek igénybe (teljes körű helyi tájékoztatás az elérhető szolgáltatásokról és szolgáltatókról; kerékpármosó- és tárolási lehetőség; vízvételi lehetőség, alapvető tisztálkodási lehetőség, kerékpáros oktatás, kerékpárszerelés oktatás, büfé).

A szolgáltatás igénybevételének helyszínei minden év május 15. napjától október 15. napjáig a 2484 Gárdony-Agárd, Chernel István utca 56-58. (Park Strand Kemping), és minden év október 15. napjától a következő év május 15. napjáig a 2484 Gárdony-Agárd, Gárdonyi Géza utca 34-38. helyszíneken lehetséges.


Tavaszra korszerű kerékpárút épül a Velencei-tó körül

Két sikeres pályázatnak és a kormány támogatásának köszönhetően a Velencei-tó körüli kerékpárutak fejlesztése idén is nagy léptékben folytatódhat: újabb 12 kilométeres szakasszal egészül ki a tó körül haladó kerékpárút. A jelenlegi - egyes részein csak nyomokban fellelhető - útszakaszok helyén, nemzetközi mércével mérve is színvonalas, kétirányú bicikliút épül a déli parton.

A napokban induló fejlesztések eredményeként rövidesen szinte a teljes „tókört” az autóktól védett, újonnan épített útvonalon tehetik meg az aktív kikapcsolódást kedvelő turisták, valamint az útszakaszt egyre nagyobb számban használó helyiek. A „Velencei kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” illetve a „Gárdonyi kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” elnevezésű projektek két szakaszban, összességében 600 millió forintos uniós forrásból és további 150 millió forintos kormányzati támogatásból valósulnak meg. A kétszer 6 kilométeres szakaszok fejlesztésére a Gárdonyi Önkormányzat, valamint a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) is sikeresen pályázott, de a kivitelezés költségeihez – a VVVTFT elnöke, L. Simon László kormánybiztos közbenjárásának eredményeként - további 150 millió forinttal a kormány is hozzájárult.  

Az összességében 730 millió forintos forrásból megvalósuló beruházás a fent említett két projekt keretében, a Gárdony, Szigony utca és a Velence, Resort Spa közötti szakaszon, valamint a Dinnyés és Pákozd közötti, 6213 jelű úttól a Gárdony, Szigony utcáig húzódó szakaszon épülhet meg. A folyamatosan növekvő kerékpáros-forgalom igényeit kiszolgáló, 12 kilométeres új útszakaszt a következő szezonra már birtokba is vehetik a biciklisek – derült ki a projekt nyitórendezvényén.

A most kezdődő, a STRABAG Általános Építő Kft. kivitelezésében megvalósuló munkálatok befejezését követően, a már elkészült északi oldalhoz hasonlóan, a déli parton is sokkal kedvezőbbek lesznek a kerékpározás feltételei. (A 12 km-ből 9 teljesen új nyomvonalon épül meg.) A fejlesztés tovább szélesíti a térség turisztikai kínálatát: a továbbfejlesztett bicikliút-hálózat még inkább elősegítheti a kerékpárturizmus fellendülését, és nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a Velencei-tó az aktív és családi turizmus legvonzóbb célpontjává váljon.

Az új útszakasz építése mellett, ezt a hosszú távú célt szolgálja, hogy - a most induló fejlesztéssel párhuzamosan - a keleti és az északi parton haladó kerékpárút tervezése is megkezdődött. A Velencei-tó és tágabb térsége fejlesztési elképzeléseinek elősegítését, megvalósítását támogató, abban aktívan közreműködő, a Fejér Megyei és a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat által létrehozott VVVTFT további 9 szakasz megépítését tervezi. A koncepció már a kormány előtt van, annak elfogadása esetén további 32,6 kilométer bicikliút épülhet a térségben. Ezáltal elérhető közelségbe kerülhet a Tanács egyik legfőbb célja, vagyis az, hogy a kerékpárút teljesen körbefogja a Velencei tavat. A Tanács hosszú távú célja, hogy a Velencei-tó körül olyan összefüggő bicikliút-hálózat jöjjön létre, amelyen keresztül Budapest, illetve Székesfehérvár irányába a Balaton, valamint a Váli-völgyön keresztül a Vértes is biztonságosan megközelíthető két keréken.

Háttér-információ:

A most kezdődő kivitelezési munkálatok eredményeként két projekt keretében épül fel az összesen 12 km hosszú, új kerékpárút, melyből 6,050 km-t Gárdony Város Önkormányzata, 6,068 km-t pedig a VVVTFT építtet meg.

A Gárdony Város Önkormányzata által, a „Gárdonyi kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” című pályázattal elnyert, vissza nem térítendő uniós támogatás összege 291.081.263 forint, míg a VVVTFT által, „Velencei kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” című pályázattal elnyert vissza nem térítendő uniós támogatás összege 288.364.183 forint. A két projekt a Közép-Dunántúl Operatív Program „Turisztikai szolgáltatások és attrakciók fejlesztése” című pályázatán szerepelt sikeresen. Az uniós források további, 150 millió forintos kormányzati támogatással egészülnek ki. Ennek köszönhetően a Magyar Állam és az Európai Unió által 100%-ban támogatott projekt megvalósítására összességében 730 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre. A projektben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) mint támogató, és képviseletében a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. mint Közreműködő Szervezet vesz részt. 


Jó ütemben halad a kerékpárút-fejlesztés a Velencei-tó déli részén

A Velencei-tó déli részén újonnan épülő, összesen 12 km hosszúságú kerékpárút munkái a terveknek megfelelően haladnak. Az Európai Unió és a kormány támogatásával, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT), valamint a Gárdonyi Önkormányzat megbízásából két projekt keretében megvalósuló fejlesztések eredményeként a tavaszi szezonban már a felújított, európai színvonalú kerékpárutat használhatják a kerékpárosok.

A „Velencei kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” illetve a „Gárdonyi kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” elnevezésű projektek részeként épülő kétszer 6 kilométeres szakasz fejlesztési munkái összességében 600 millió forintos uniós forrásból és - a VVVTFT elnöke, L. Simon László kormánybiztos közbenjárásának eredményeként - további 150 millió forintos kormányzati támogatásból valósulnak meg.

A STRABAG Általános Építő Kft. kivitelezésében megvalósuló két projekt keretében, a Gárdony, Szigony utca és a Velence, Resort&Spa közötti szakaszon, valamint a Dinnyés és Pákozd közötti, 6213 jelű úttól a Gárdony, Szigony utcáig húzódó, összesen 12 kilométeres szakaszon épül meg a kerékpárút. A 2013 novemberében indult fejlesztések jó ütemben haladnak. A Gárdony, Szigony utca és a Velence, Resort&Spa között megvalósuló beruházás 60%-os készültségben áll. Az útalap építése és a szegélyezés szinte a teljes, 6 kilométer hosszú útvonalon elkészült. A kerékpárút egy részén már befejezték az aszfaltozási munkákat is. A Dinnyés és Pákozd közötti, 6213 jelű úttól a Gárdony, Szigony utcáig húzódó szakaszon elkészült a kivitelezési munkák 80%-a. A kerékpárút nagy részét aszfalt, a gyalogos sétány jelentős hányadát már térkő borítja. Az útvonalat megvilágító kandeláberek telepítése megtörtént, a forgalomtechnikai eszközök kihelyezése folyamatban van.

A projektek kivitelezési határideje 2014. április 30., azonban előreláthatólag mindkét szakasz fejlesztése a határidő előtt befejeződik. Amennyiben az időjárási körülmények lehetővé teszik, a projektek fejlesztési munkái várhatóan március 31-re lezárulnak.

A beruházás célja a térség turisztikai kínálatának bővítése, a kerékpárturizmus fellendülésének elősegítése, a Velencei-tó környéki aktív, családi turizmus támogatása.

Ezt a törekvést pártfogolja a Velencei-tó és tágabb térsége fejlesztési elképzeléseit támogató, azok megvalósításában aktívan közreműködő VVVTFT. A Tanács munkájának eredményeként a Velencei-tó keleti és északi partján haladó kerékpárút tervezése is megkezdődött. Az összesen 32,6 kilométer hosszú bicikliút koncepciója már a kormány előtt van. A tervek elfogadása esetén megvalósulhat a Tanács egyik legfőbb célja, vagyis a teljes „tókört” autóktól védett, színvonalas kerékpárúton tehetik meg az aktív kikapcsolódást kedvelő turisták.

A Tanács hosszú távú célja, hogy a Velencei-tó körül olyan összefüggő bicikliút-hálózat jöjjön létre, amelyen keresztül Budapest, illetve Székesfehérvár irányába a Balaton, valamint a Váli-völgyön keresztül a Vértes is biztonságosan megközelíthető két keréken.

Háttér-információ:

A kivitelezési munkálatok eredményeként két projekt keretében épül fel az összesen 12 km hosszú, új kerékpárút, melyből 6,050 km-t Gárdony Város Önkormányzata, 6,068 km-t pedig a VVVTFT építtet meg.

A Gárdony Város Önkormányzata által, a „Gárdonyi kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” című pályázattal elnyert, vissza nem térítendő uniós támogatás összege 290.979.663 forint, míg a VVVTFT által, „Velencei kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” című pályázattal elnyert vissza nem térítendő uniós támogatás összege 288.364.183 forint. A két projekt a Közép-Dunántúl Operatív Program „Turisztikai szolgáltatások és attrakciók fejlesztése” című pályázatán szerepelt sikeresen. Az uniós források további, 150 millió forintos kormányzati támogatással egészülnek ki. Ennek köszönhetően a Magyar Állam és az Európai Unió által 100%-ban támogatott projekt megvalósítására összességében 730 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre. A projektben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) mint támogató, és képviseletében a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. mint Közreműködő Szervezet vesz részt. 


12 kilométer hosszú, nemzetközi színvonalú kerékpárutat adtak át a Velencei-tó déli partján

Ünnepélyes zárórendezvény keretében 2014. március 31-én átadták a Velencei-tó déli partján két projekt részeként megépült 12 kilométer hosszú korszerű kerékpárutat. Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT), valamint a Gárdonyi Önkormányzat koordinálásával megvalósuló fejlesztések eredményeként nemzetközi mércével mérve is színvonalas, kétirányú bicikliút épült a déli parton. A VVVTFT célja, hogy a jövőben egy a tavat teljes egészében körbefogó kerékpárút-hálózat jöjjön létre.

A „Velencei kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése”, illetve a „Gárdonyi kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” elnevezésű projektek eredményeként szinte a teljes „tókört” biztonságos, autóktól védett, újonnan épített kerékpárúton tehetik meg a turisták, valamint a helyiek. A két projekt keretében felújított 12 kilométeres szakaszt március 31-én ünnepélyes zárórendezvény keretében adták át. A rendezvényen Soltész Miklós, szociális és családügyért felelős államtitkár, L. Simon László, kormánybiztos, országgyűlési képviselő, a VVVTFT elnöke, Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő, Bicske város polgármestere és Tóth István, Gárdony város polgármestere is köszöntötte a résztvevőket. Az átadást követően a résztvevők rövid helyszínbejáráson tekinthették meg az elkészült út egy szakaszát.

A beruházás két projekt részeként, összességében 600 millió forintos uniós, valamint – a VVVTFT elnöke, L. Simon László kormánybiztos közbenjárásának eredményeként – további 150 millió forintos kormányzati támogatásból valósult meg. A STRABAG Általános Építő Kft. kivitelezésében felújított kétszer 6 kilométeres szakasz a gárdonyi Szigony utca és a Velence Resort & Spa közötti vonalon, valamint a Dinnyés és Pákozd közötti, 6213 jelű úttól a gárdonyi Szigony utcáig húzódó szakaszon épült meg. Az összesen 12 km-es szakaszból 9-et teljesen új nyomvonalon alakítottak ki. A kétirányú kerékpárút aszfaltburkolatot kapott, a gyalogos sétányt térkőburkolattal látták el, továbbá kandelábereket és forgalomtechnikai eszközöket telepítettek a kerékpárút mentén.

A megvalósult beruházásoknak köszönhetően a már korábban elkészült északi oldalhoz hasonlóan, a déli parton is sokkal kedvezőbbé váltak a kerékpározás feltételei. A fejlesztés tovább bővíti a térség turisztikai kínálatát: a felújított bicikliút-hálózat még inkább elősegítheti a kerékpárturizmus fellendülését, és nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a Velencei-tó az aktív és családi turizmus legvonzóbb helyszínévé váljon. A jövőben nemcsak nyáron és nem csupán a strandolni vágyókat csábíthatja a tó, hanem az év bármely szakában fontos turisztikai célpontot jelenthet a Velencei-tó és tágabb környezete.

Az új útszakasz építése mellett a keleti és az északi parton haladó kerékpárút tervezése is megkezdődött. A jövőbeli tervek között szerepel a Sukorót Nadappal összekötő kerékpárút, illetve a Pákozd és Dinnyés közötti szakasz megépítése, amihez az L. Simon László által vezetett Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács a kormány további támogatására számítva igyekszik előteremteni a forrást. A Tanács hosszabb távú elképzelései között további kilenc szakasz megépítése szerepel. Ezzel elérhető közelségbe kerülhet a Tanács egyik legfőbb célja, vagyis az, hogy egy, a Velencei-tavat teljesen körülölelő bicikliút-hálózat jöjjön létre. Ezen keresztül Budapest, illetve Székesfehérvár irányába a Balaton, valamint a Váli-völgyön keresztül a Vértes is biztonságosan megközelíthetővé válna két keréken.